TATARÁK Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE S CESNAKOVÝMI HRIANKAMI A ŠALÁTOM

35
2

Suroviny

Tatarák z červenej šošovice:

  • 190 g nevarenej červenej šošovice polenej
  • 1 malá cibuľa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička karí korenia
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 360 ml zeleninového vývaru
  • bylinková soľ a čierne korenie podľa chuti

Cesnakové hrianky:

  • 4 plátky celozrnného chleba
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 20 g Flory Línia

Postup

Červenú šošovicu niekoľkokrát preperieme v sitku horúcou vodou a necháme odkvapkať. Na lyžici olivového oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme karí korenie, papriku, paradajkový pretlak aj odkvapkanú šošovicu. Chvíľu restujeme a miešame, aby sa korenie nepripálilo.

Prilejeme zeleninový vývar, osolíme, stiahneme plameň na minimum a necháme dusiť pod pokrievkou približne 15 minút. Keď sa tekutina vstrebe, pridáme prelisovaný strúčik cesnaku. Šošovica by nemala byť rozvarená na kašu, ale stále mierne al dente. Ak je šošovica príliš tvrdá, prilejeme trochu vývaru a necháme ešte niekoľko minút dusiť. Podľa chuti pridáme soľ, čierne korenie alebo čerstvé bylinky.

Plátky chleba opečieme na panvici alebo v hriankovači. Ešte horúce hrianky potrieme strúčikom cesnaku a natrieme Florou Original. Tatarák podávame s teplými hriankami a zeleninovým šalátom.

Tento chutný recept vznikol v spolupráci s odborníčkou na zdravú výživu, MuDr. Danielou Lilling.