ŠOŠOVICOVÝ DHÁL SO ZELENINOU A RYŽOU BASMATI

50
3

Suroviny

  • 185 g ryže Basmati
  • 1 stredná cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 240 g červenej šošovice
  • 1 stredná mrkva
  • 1 petržlen
  • 350 g paradajok
  • 120 cukety
  • 140 g karfiolu
  • 120 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru
  • 1 lyžička karí korenia
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • 1 lyžica Tamari omáčky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • šťava z 1/2 citróna
  • niekoľko lístkov čerstvého koriandra na servírovanie

Postup

Ryžu Basmati pripravíme podľa návodu. Cibuľu nakrájame na drobné kocky, cesnak na kolieska, ostatnú zeleninu na kocky približne 1 × 1 cm. Na panvici rozohrejeme olivový olej, na ktorom opečieme cibuľu, cesnak, karí, kurkumu aj strúhaný zázvor. Po troch minútach pridáme do panvice aj všetku ostatnú zeleninu a opekáme ďalších päť minút. Nakoniec vsypeme červenú šošovicu, ktorú sme vopred prepláchli v sitku horúcou vodou. Zalejeme vriacim zeleninovým vývarom tak, aby bola zelenina a šošovica sotva ponorená, v prípade potreby dosolíme.

Necháme prebublávať pod pokrievkou a občas premiešame. Varíme ďalších desať minút. Nakoniec prilejeme kokosové mlieko. Dochutíme sójovou omáčkou, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením. Podávame s kopčekom ryže a čerstvým koriandrom.