KELOVÉ FAŠÍRKY SO ZEMIAKO-KKARFIOLOVOU KAŠOU

60
2

Suroviny

Kelová fašírka:

  • 300 g kelovej hlávky
  • 180 g varenej alebo sterilizovanej bielej fazule
  • 125 g silken tofu
  • 1 lyžica cícerovej alebo pohánkovej múky
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička mletých ľanových semienok
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • bylinková soľ a čierne korenie podľa chuti

Zemiakovo-karfiolová kaša:

  • 400 g zemiakov
  • 250 g karfiolu
  • 80 ml nesladeného rastlinného mlieka
  • 1 lyžica lahôdkového droždia
  • 20 g Flory Original
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

Na prípravu fašírok rozohrejeme rúru na 180 °C. Fazuľu roztlačíme vidličkou na hrubú kašu. Kel rozoberieme na jednotlivé listy, ktoré následne krátko sparíme v hrnci s vriacou osolenou vodou. Sparený kel nasekáme nadrobno a zmiešame s roztlačenou fazuľou. Do zmesi pridáme aj silken tofu, ľanové semienka, lyžicu múky, citrónovú šťavu a prelisovaný strúčik cesnaku. Vidličkou všetko dôkladne premiešame.

Zmes dochutíme lahôdkovým droždím, soľou a korením. Namočenými rukami vytvarujeme šesť fašírok, ktoré pečieme v strednej časti rúry približne 20 minút. V polovici času pečenia fašírky obrátime.

Na prípravu kaše uvaríme olúpané a nakrájané zemiaky spolu s ružičkami karfiolu v slanej vode domäkka. Uvarené zemiaky s karfiolom zlejeme, pridáme sójové mlieko aj Floru Original a roztlačíme. Primiešame aj lyžicu lahôdkového droždia a podľa chuti osolíme. Fašírky podávame s kašou a uhorkovým šalátom.

Tento chutný recept vznikol v spolupráci s odborníčkou na zdravú výživu, MuDr. Danielou Lilling.