HUBOVÁ PAŠTÉTA S OLIVAMI A CELOZRNNOU BAGETKOU

40
4

Suroviny

  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 450 g portobella
  • 140 g slnečnicových semienok
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky hubového korenia
  • šťava z 1 citróna
  • štipka strúhaného muškátového orieška
  • 1 lyžica sekanej hladkolistej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica sekaného tymianu
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • zelené olivy a 4 celozrnné bagety na servírovanie

Postup

Slnečnicové semienka si vopred na jednu hodinu namočíme do vody, budú sa potom lepšie mixovať. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej a opekáme na ňom približne päť minút cibuľu nakrájanú na kocky. Potom pridáme cesnak, huby nakrájané na kocky aj hubové korenie. Jemne osolíme a pridáme obe vetvičky rozmarínu. Opekáme na strednom ohni, kým nie sú huby mäkké a voda odparená. Potom zložíme z platne a necháme chladnúť. Vetvičky rozmarínu vyberieme a vyhodíme.

Slnečnicové semienka zlejeme a spolu so všetkými zvyšnými ingredienciami ich vložíme do väčšej mixovacej nádoby. Pridáme aj vychladené huby a po pulzoch zmes mixujeme na jemnú pastu. Hotovú paštétu preložíme do vhodnej uzatvárateľnej nádoby a necháme odležať v chladničke niekoľko hodín. Servírujeme s čerstvým pečivom a dobrými olivami. Paštéta je výborná nielen na desiatu a do sendviču, ale aj ako predjedlo.

Tento chutný recept vznikol v spolupráci s odborníčkou na zdravú výživu, MuDr. Danielou Lilling.