TEKVICOVÝ GULÁŠ SO SÓJOVÝM MÄSOM A PEČENÝMI ZEMIAKMI

60
2

Suroviny

Tekvicový guláš:

  • 1 menšia cibuľa
  • 300 g tekvice hokkaido – iba dužina
  • 50 g sójových rezančekov
  • 150 g zemiakov nastrúhaných najemno
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice Tamari omáčky
  • zeleninový vývar podľa potreby
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Pečené zemiaky:

  • 500 g zemiakov
  • 2 menšie cibule
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1 lyžička údenej papriky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

Sójové rezančeky v sitku niekoľkokrát prelejeme vriacou vodou a necháme odkvapkať. Potom ich varíme v slanšom zeleninovom vývare dochutenom lyžicou sójovej omáčky. Keď sú rezančeky mäkké, zlejeme ich, necháme celkom vychladnúť v site a potom z nich vytlačíme prebytočnú tekutinu.

Cibuľu nakrájame na drobné kocky, cesnak na kolieska, tekvicu nakrájame na kocky približne 2 × 2 cm. Na panvici s olivovým olejom opečieme cibuľu, cesnak aj sladkú papriku. Restujeme aj paradajkový pretlak a prilejeme zeleninový vývar tak, aby bola zelenina ponorená. Za priebežného miešania varíme tak dlho, kým sa tekutina neodparí približne na polovicu svojho objemu. Do panvice pridáme aj sójové rezančeky, rozmarín a rascu a varíme ešte ďalších desať minút, kým nie je tekvica celkom mäkká. Ak je potrebné omáčku zriediť, pridáme viac zeleninového vývaru. Na prípadné zahustenie pridáme jeden nastrúhaný zemiak. Dochutíme lyžicou sójovej omáčky, prípadne aj soľou a čiernym korením.

Na prípravu prílohy predhrejeme rúru na 200 °C. Zemiaky nakrájame na kolieska, cibuľu na prúžky. Zemiaky aj cibuľu premiešame s lyžičkou olivového oleja. Osolíme a okoreníme. Rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme približne 20 minút dozlatista.

Tento chutný recept vznikol v spolupráci s odborníčkou na zdravú výživu, MuDr. Danielou Lilling.