ZEMIAKOVÁ POLIEVKA & KARFIOLOVÉ RIZOTO S HRÁŠKOM

45
4

Suroviny

Polievka:

  • 300 g zemiakov (4-5 ks)
  • 50 g sušených húb
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 zeler
  • 2 petržlenu
  • 1 mrkva
  • soľ a majoránka podľa chuti

Karfiolové rizoto:

  • 1/2 zeleninového bujónu
  • 1 cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 70 g ryže natural
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 300 g nakrájaného karfiolu
  • 250 g hrášku
  • olivový olej
  • petržlenová vňať

Postup

Huby varíme 20 minút v hrnci s vodou, scedíme a necháme vychladnúť (ak máme čerstvé huby, podusíme ich na panvičke domäkka). Pripravíme si zeleninový vývar, do ktorého pridáme zemiaky pokrájané na menšie kúsky a huby. Osolíme a varíme 10-15 minút. Následne pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Varíme ďalších 15 minút a do hotovej polievky pridáme podľa chuti majoránku.

Pripravíme si väčší hrnček zeleninového bujónu. Na olivovom oleji orestujeme cibuľku a strúčik cesnaku. Pridáme najemno nakrájaný karfiol. Ak by sa cibuľka s karfiolom pripaľovala, podlejeme ešte pár lyžicami bujónu. Prisypeme ryžu a ešte chvíľku restujeme. Prilejeme biele víno, necháme odpariť a za stáleho miešania priebežne pridávame bujón. Hotové rizoto osolíme, okoreníme a vmiešame hrášok. Na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou.