Roslinný pondělok

Aj malá zmena v jedálničku môže byť veľkou zmenou pre vaše zdravie a túto planétu. Začnite týždeň s rastlinnou stravou, pomôžete životnému prostrediu a môžete vyhrať dovolenku v exotickej Ázii podľa vlastných predstáv.

Pondelok 8. 4.

Raňajky

Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou

Pondelok
  • Ingrediencie na 1 porciu
  • 50 g pohánky
  • 10 g Flora Línia
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • 100 ml vody
  • 1 lyžica agávového sirupu
  • 10 g ľanového semiačka
  • škorica
  • orechy a čerstvé ovocie podľa potreby (tip: čučoriedky, mandle)

Do hrnca nalejeme rastlinné mlieko s vodou, a všetko spoločne privedieme k varu. Pridáme pohánku a všetko dôkladne premiešame. Odstavíme od zdroja tepla a necháme chvíľu odstáť. Pridáme Floru Línia a zamiešame. Dochutíme škoricou, agávovým sirupom a ľanovým semiačkom.

Desiata

Ovocná miska

    Ingrediencie na 1 porciu
  • 250 g ľubovoľného ovocia (tip: jahody, čučoriedky a broskyňa)

Obed

Mrkvová polievka & Zemiakové placky s kapustou

  • Ingrediencie na 4 porcie polievky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 mrkvy
  • 150 g zemiakov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • korenie a soľ podľa chuti
  • petržlenová vňať

  • Ingrediencie na 2 porcie zemiakových placiek:
  • 300 g zemiakov (4 ks)
  • 200 g kyslej kapusty
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 2-4 lyžice hladkej múky
  • 1-2 lyžice cukru
  • majoránka a soľ podľa chuti
  • repkový olej

Mrkvy nastrúhame a restujeme na olivovom oleji približne 10 minút. V hrnci si pripravíme zeleninový vývar, do ktorého pridáme mrkvu a zemiaky nakrájané na menšie kocky. Varíme 20 minút, následne pridáme soľ a korenie. Zamiešame a necháme povariť na miernom ohni približne 5 minút.

Ošúpeme zemiaky, nastrúhame ich a osolíme. Následne ich necháme 20 minút odstáť, aby pustili vodu. Z kapusty vytlačíme prebytočnú šťavu a posekáme ju nožom. Pridáme cukor a štipku soli. Nastrúhané zemiaky zamiešame s kapustou, s roztlačeným cesnakom a majoránkou. Podľa potreby pridávame múku. Smažíme na repkovom oleji alebo pečieme v rúre na 180 °C, 10 minút z každej strany.

Olovrant

Študentská zmes

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 10 g hrozienok
  • 10 g sušených brusníc
  • 10 g kokosových plátkov
  • 10 g kešu orechov
  • 10 g mandlí

Večera

Šošovicový šalát s ryžou a údeným tofu

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 120 g údeného tofu
  • 1 paprika
  • 40 g šošovice
  • 25 g ryže natural
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • petržlenová vňať
  • korenie a soľ podľa chuti

Vopred si pripravíme dusenú ryžu. Šošovicu necháme pol hodiny máčať v miske so studenou vodou a následne zlejeme. Varíme ju v hrnci približne 20 minút, kým nezmäkne. Do misy dáme na kocky nakrájané tofu, papriku a vmiešame vychladnutú šošovicu. Všetko pokvapkáme olivovým olejom a následne dochutíme cesnakom, petržlenom, soľou a korením.

Ako bude chutiť váš ďalší pondelok?

Pozrite sa aj na naše ďalšie jedálničky.

Pondelok
  • Raňajky
    Zapekané müsli s banánom a orechmi
  • Desiata
    Celozrnný chlieb s mandľovým maslom a banánom
  • Obed
    Tekvicová polievka & Tofu s čínskymi rezancami
  • Olovrant
    Ovocné smoothie s chia semienkami
  • Večera
    Papriky plnené fazuľou a bulgur so šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
  • Desiata
    Ovocná miska
  • Obed
    Mrkvová polievka & Zemiakové placky s kapustou
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Šošovicový šalát s ryžou a údeným tofu
Pondelok
  • Raňajky
    Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a paprikou
  • Desiata
    Ovocný šalát s kokosovými hoblinkami
  • Obed
    Zeleninová polievka s morskou riasou & Tofu v paradajkovej omáčke s ryžou a brokolicou
  • Olovrant
    Banánové smoothie a ovsené sušienky
  • Večera
    Fazuľový šalát s paprikou, pórom a bosniakom
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s Florou Línia a jahodovým džemom & kakao z rastlinného mlieka
  • Desiata
    Ovocné smoothie s konopným proteínom
  • Obed
    Pórová polievka & Hubový Kubo s cviklovým šalátom
  • Olovrant
    Zmrzlina z kokosového mlieka
  • Večera
    Pizza so zeleninou a šampiňónmi
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a hruškou
  • Desiata
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Obed
    Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batátové pyré
  • Olovrant
    Sušené jablko a mandle
  • Večera
    Cícerové kari so špenátom a s libanonským chlebom
Pondelok
  • Raňajky
    Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
  • Desiata
    Ovocná miska s kešu orechmi
  • Obed
    Celozrnné cestoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový šalát
  • Olovrant
    Vegánske palacinky
  • Večera
    Hubový guláš s ryžou a paradajkovým šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Tekvicová žemľa s domácou fazuľovou nátierkou a orechmi
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Špenátová polievka & Ryžové rezance s hubami a tempehom
  • Olovrant
    Ovocný šalát
  • Večera
    Dusený karfiol s hráškom a mrkvou
Pondelok
  • Raňajky
    Pšenová kaša s rastlinným mliekom, marhuľami a orechmi
  • Desiata
    Ovocné špízy
  • Obed
    Zemiaková polievka & Karfiolové rizoto s hráškom
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Celozrnná tortilla s mexickou fazuľou
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Šalát tabouleh s falafelom
  • Olovrant
    Muffiny s ovocím & Latté s rastlinným mliekom
  • Večera
    Pečená zelenina s tofu