Roslinný pondělok

Aj malá zmena v jedálničku môže byť veľkou zmenou pre vaše zdravie a túto planétu. Začnite týždeň s rastlinnou stravou, pomôžete životnému prostrediu a môžete vyhrať dovolenku v exotickej Ázii podľa vlastných predstáv.

Pondelok 6. 5.

Raňajky

Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou

Pondelok
  • Ingrediencie na 6 porcií
  • 150 g Flora Original
  • 60 g bazalky
  • 80 g sušených paradajok
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • ražný chlieb (1 porcia = 80 g)

Paradajky aj bazalku nasekáme čo najviac najemno a v mise všetko zmiešame s Florou a ostatnými ingredienciami. Okoreníme podľa chuti.

Desiata

Ovocná miska s kešu orechmi

    Ingrediencie na 1 porciu
  • 250 g ľubovoľného ovocia (tip: jahody, čučoriedky, pomaranč a banán)
  • 20 g kešu orechov

Obed

Celozrnné cestoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový šalát

  • Ingrediencie na 4 porcie
  • 600 g sójovej drte
  • 450 g sterilizovaných paradajok
  • 130 g paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 stonkový zeler
  • 1 mrkva
  • 2 lyžice olivového oleja
  • bazalka, čierne korenie a soľ
  • 140 g celozrnných cestovín

  • Ingrediencie na šalát:
  • 200 g ľubovoľnej zeleniny (tip: ľadový šalát, rukola, paprika a cibuľka)

Na olivovom oleji orestujeme cibuľku, cesnak, zeler a na kocky nakrájanú mrkvu. Pridáme sterilizované paradajky, paradajkový pretlak, vopred uvarenú sójovú drť a minimálne 1,5 hodiny pomaly varíme, aby sa chute spojili. Dochutíme čerstvou bazalkou a korením. Celozrnné cestoviny pripravíme podľa návodu.

Olovrant

Vegánske palacinky

  • Ingrediencie na 5 porcií:
  • 500 ml rastlinného mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 1 lyžička cukru
  • štipka soli
  • rastlinný olej
  • domáca marmeláda podľa chuti
  • mletý mak podľa chuti

Múku postupne pridávame do mlieka a mixujeme ručným mixérom. Cesto nesmie byť ani veľmi riedke, ale ani husté, aby sa dobre rozlievalo na panvici. Palacinky smažíme na rozpálenej panvici s troškou oleja. Podávame s marmeládou a mletým makom.

Večera

Hubový guláš s ryžou a paradajkovým šalátom

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 200 g lesných húb
  • 1 cibuľa
  • 1 paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička múky
  • rastlinná smotana podľa potreby
  • petržlenová vňať
  • rastlinný olej
  • 200 g paradajkového šalátu
  • rasca, soľ, červená paprika
  • majoránka
  • 50 g ryže natural

Čerstvé alebo mrazené lesné huby podusíme spolu s cibuľkou na oleji, pridáme rascu, soľ, červenú papriku a mierne podlejeme vodou. Dusíme do zmäknutia. Guláš potom dochutíme majoránkou a cesnakom. Zahustíme lyžičkou múky a zjemníme rastlinnou náhradou smotany. Pred podávaním husto posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s ryžou natural a paradajkovým šalátom.

Ako bude chutiť váš ďalší pondelok?

Pozrite sa aj na naše ďalšie jedálničky.

Pondelok
  • Raňajky
    Zapekané müsli s banánom a orechmi
  • Desiata
    Celozrnný chlieb s mandľovým maslom a banánom
  • Obed
    Tekvicová polievka & Tofu s čínskymi rezancami
  • Olovrant
    Ovocné smoothie s chia semienkami
  • Večera
    Papriky plnené fazuľou a bulgur so šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
  • Desiata
    Ovocná miska
  • Obed
    Mrkvová polievka & Zemiakové placky s kapustou
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Šošovicový šalát s ryžou a údeným tofu
Pondelok
  • Raňajky
    Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a paprikou
  • Desiata
    Ovocný šalát s kokosovými hoblinkami
  • Obed
    Zeleninová polievka s morskou riasou & Tofu v paradajkovej omáčke s ryžou a brokolicou
  • Olovrant
    Banánové smoothie a ovsené sušienky
  • Večera
    Fazuľový šalát s paprikou, pórom a bosniakom
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s Florou Línia a jahodovým džemom & kakao z rastlinného mlieka
  • Desiata
    Ovocné smoothie s konopným proteínom
  • Obed
    Pórová polievka & Hubový Kubo s cviklovým šalátom
  • Olovrant
    Zmrzlina z kokosového mlieka
  • Večera
    Pizza so zeleninou a šampiňónmi
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a hruškou
  • Desiata
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Obed
    Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batátové pyré
  • Olovrant
    Sušené jablko a mandle
  • Večera
    Cícerové kari so špenátom a s libanonským chlebom
Pondelok
  • Raňajky
    Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
  • Desiata
    Ovocná miska s kešu orechmi
  • Obed
    Celozrnné cestoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový šalát
  • Olovrant
    Vegánske palacinky
  • Večera
    Hubový guláš s ryžou a paradajkovým šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Tekvicová žemľa s domácou fazuľovou nátierkou a orechmi
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Špenátová polievka & Ryžové rezance s hubami a tempehom
  • Olovrant
    Ovocný šalát
  • Večera
    Dusený karfiol s hráškom a mrkvou
Pondelok
  • Raňajky
    Pšenová kaša s rastlinným mliekom, marhuľami a orechmi
  • Desiata
    Ovocné špízy
  • Obed
    Zemiaková polievka & Karfiolové rizoto s hráškom
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Celozrnná tortilla s mexickou fazuľou
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Šalát tabouleh s falafelom
  • Olovrant
    Muffiny s ovocím & Latté s rastlinným mliekom
  • Večera
    Pečená zelenina s tofu