Roslinný pondělok

Aj malá zmena v jedálničku môže byť veľkou zmenou pre vaše zdravie a túto planétu. Začnite týždeň s rastlinnou stravou, pomôžete životnému prostrediu a môžete vyhrať dovolenku v exotickej Ázii podľa vlastných predstáv.

Pondelok 29. 4.

Raňajky

Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a hruškou

  • Ingrediencie na 1 porciu
  • 80 g celozrnného chleba
  • 30 g arašidového masla
  • 100 g hrušky

Desiata

Chia pudink s mangovým pyré

    Ingrediencie na 1 porciu
  • 30 ml rastlinného mlieka
  • 35 ml vody
  • 15 g chia semienok
  • 150 g manga

Zmiešame rastlinné mlieko a vodu s chia semienkami a necháme cez noc odležať v chladničke. Mango nakrájame na kusy a rozmixujeme na pyré. Podávame spolu s pudingom a dozdobíme orieškami alebo kokosom.

Obed

Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batátové pyré

Pondelok
  • Ingrediencie na 4 porcie fašíriek
  • 150 g sójového granulátu
  • 500 g cvikly
  • 250 g múky
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 250 ml vody
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice chia semienok
  • rastlinný olej

  • Ingrediencie na 2 porcie batátového pyré:
  • 1 väčší batát
  • 20 g Flora Original
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • soľ a korenie podľa chuti

Budeme potrebovať sójový granulát pripravený podľa návodu. Granulát necháme odkvapkať a dáme do misy, pridáme surovú cviklu, ktorú ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Pridáme vodu, chia semienka, sójovú omáčku, pretlačený cesnak a nakoniec múku. Zo zmesi vytvarujeme fašírky. Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom. Pečieme pri teplote 180 °C až kým nebudú mať fašírky svetlohnedú kôrku.

Batát ošúpeme, nakrájame a varíme vo vode do zmäknutia. Uvarený batát scedíme, pridáme Floru a rastlinné mlieko a tyčovým mixérom vymiešame hladké pyré.

Olovrant

Sušené jablko a mandle

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 40 g sušeného jablka
  • 20 g mandlí

Večera

Cícerové kari so špenátom a s libanonským chlebom

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 200 g sterilizovaného cícera
  • 2 paradajky
  • čerstvý špenát podľa chuti
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička čerstvého zázvoru
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1 lyžička kari
  • štipka chilli
  • štipka garam masala
  • 80 g libanonského chleba

Na olivovom oleji orestujeme cibuľu spolu s cesnakom a zázvorom. Pridáme cícer, paradajky a nakoniec čerstvý špenát. Okoreníme kari, štipkou chili a garam masala. Podávame s opečeným libanonským chlebom.

Ako bude chutiť váš ďalší pondelok?

Pozrite sa aj na naše ďalšie jedálničky.

Pondelok
  • Raňajky
    Zapekané müsli s banánom a orechmi
  • Desiata
    Celozrnný chlieb s mandľovým maslom a banánom
  • Obed
    Tekvicová polievka & Tofu s čínskymi rezancami
  • Olovrant
    Ovocné smoothie s chia semienkami
  • Večera
    Papriky plnené fazuľou a bulgur so šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
  • Desiata
    Ovocná miska
  • Obed
    Mrkvová polievka & Zemiakové placky s kapustou
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Šošovicový šalát s ryžou a údeným tofu
Pondelok
  • Raňajky
    Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a paprikou
  • Desiata
    Ovocný šalát s kokosovými hoblinkami
  • Obed
    Zeleninová polievka s morskou riasou & Tofu v paradajkovej omáčke s ryžou a brokolicou
  • Olovrant
    Banánové smoothie a ovsené sušienky
  • Večera
    Fazuľový šalát s paprikou, pórom a bosniakom
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s Florou Línia a jahodovým džemom & kakao z rastlinného mlieka
  • Desiata
    Ovocné smoothie s konopným proteínom
  • Obed
    Pórová polievka & Hubový Kubo s cviklovým šalátom
  • Olovrant
    Zmrzlina z kokosového mlieka
  • Večera
    Pizza so zeleninou a šampiňónmi
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a hruškou
  • Desiata
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Obed
    Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batátové pyré
  • Olovrant
    Sušené jablko a mandle
  • Večera
    Cícerové kari so špenátom a s libanonským chlebom
Pondelok
  • Raňajky
    Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
  • Desiata
    Ovocná miska s kešu orechmi
  • Obed
    Celozrnné cestoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový šalát
  • Olovrant
    Vegánske palacinky
  • Večera
    Hubový guláš s ryžou a paradajkovým šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Tekvicová žemľa s domácou fazuľovou nátierkou a orechmi
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Špenátová polievka & Ryžové rezance s hubami a tempehom
  • Olovrant
    Ovocný šalát
  • Večera
    Dusený karfiol s hráškom a mrkvou
Pondelok
  • Raňajky
    Pšenová kaša s rastlinným mliekom, marhuľami a orechmi
  • Desiata
    Ovocné špízy
  • Obed
    Zemiaková polievka & Karfiolové rizoto s hráškom
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Celozrnná tortilla s mexickou fazuľou
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Šalát tabouleh s falafelom
  • Olovrant
    Muffiny s ovocím & Latté s rastlinným mliekom
  • Večera
    Pečená zelenina s tofu