Roslinný pondělok

Aj malá zmena v jedálničku môže byť veľkou zmenou pre vaše zdravie a túto planétu. Začnite týždeň s rastlinnou stravou, pomôžete životnému prostrediu a môžete vyhrať dovolenku v exotickej Ázii podľa vlastných predstáv.

Pondelok 27. 5.

Raňajky

Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou

Pondelok
  • Ingrediencie na 1 porciu
  • 80 g celozrnného chleba
  • 1/2 zeleru
  • 1 menšia mrkva
  • soľ, citrónová šťava a petržlenová vňať podľa chuti
  • 10 g Flora Original

Najemno nastrúhame zeler a mrkvu, trošku osolíme, pridáme citrónovú šťavu a zmiešame s Florou Original. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s celozrnným chlebom.

Desiata

Orechové tyčinky s ovocím

    Ingrediencie na 10 tyčinek
  • 150 g ovsených vločiek
  • štipka soli
  • 60 g banánu
  • 50 g sušeného ovocia
  • 50 g orechov a rôznych semienok
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 30 ml slnečnicového oleja
  • 200 g ľubovoľného ovocia

Na plech vyložený papierom na pečenie vysypeme vločky, nahrubo nasekané orechy a semienka (okrem tých ľanových). Zmes pražíme asi 10 minút na 140-160 °C. Medzitým nasekáme na menšie kúsky sušené ovocie a rozmixujeme banán. Všetko potom zmiešame dokopy: opražené vločky, orechy, semienka, sušené ovocie, banán, soľ, škoricu aj olej. Opäť si vyložíme plech papierom na pečenie a vzniknutú zmes naň rozprestrieme a zatlačíme do výšky asi 8 milimetrov. Pečieme pri 140-160 °C až začne zmes zlatnúť (asi 30 minút). Vychladnutú zmes krájame na tyčinky, ktoré uchovávame v uzavretej nádobe, aby nenavlhli. Podávame s čerstvým ovocím.

Obed

Šalát tabouleh s falafelom

  • Ingrediencie na 1 porciu šalátu
  • 40 g bulguru
  • 2 paradajky
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 zväzok hladkolistého petržlenu
  • hrsť nasekanej mäty
  • 1 lyžica olivového oleja
  • citrónová šťava, soľ, korenie

  • Ingrediencie na 1 porciu cícerových fašíriek:
  • 100 g konzervovaného cícera
  • pohánková múka podľa potreby
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 1 lyžička olivového oleja
  • mletý koriander
  • korenie
  • mletá rasca

Bulgur uvaríme podľa návodu a všetky ingrediencie zmiešame dokopy.

Cícer, nasekanú cibuľu, cesnak a koreniny rozmixujeme dohladka. Vmiešame pohánkovú múku a z vytvorenej hmoty vytvoríme fašírky. Na panvici rozohrejeme olej a fašírky z oboch strán opečieme.

Olovrant

Muffiny s ovocím & Latté s rastlinným mliekom

  • Ingrediencie na 2 porcie:
  • 250 g polohrubej múky
  • 120 g kokosovej múky
  • 120 g cukru
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 1 lyžičku jedlej sódy
  • 230-250 ml rastlinného mlieka
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 1 hrnček drobného červeného ovocia (ríbezle, maliny, čučoriedky)

Najskôr zmiešame suché ingrediencie, potom postupne vmiešame rastlinné mlieko a olej, nakoniec pridáme čučoriedky. Naplníme košíčky cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút. Podávame s latté s rastlinným mliekom.

Večera

Pečená zelenina s tofu

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 120 g údeného tofu
  • 1 cvikla
  • 1 mrkva
  • 1 červená cibuľa
  • kúsok tekvice
  • ½ červenej papriky
  • ½ batátu alebo 1 zemiak
  • cesnak podľa chuti
  • 1 lyžica olivového oleja
  • sezamové semienka
  • štipka soli a čerstvé bylinky
  • (tip: bazalka, oregano, petržlenová vňať)

Zeleninu nakrájame na hranolčeky, premiešame s olejom, soľou, bylinkami, rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť. Pred dokončením prisypeme na kocky nakrájané tofu a sezam.

Ako bude chutiť váš ďalší pondelok?

Pozrite sa aj na naše ďalšie jedálničky.

Pondelok
  • Raňajky
    Zapekané müsli s banánom a orechmi
  • Desiata
    Celozrnný chlieb s mandľovým maslom a banánom
  • Obed
    Tekvicová polievka & Tofu s čínskymi rezancami
  • Olovrant
    Ovocné smoothie s chia semienkami
  • Večera
    Papriky plnené fazuľou a bulgur so šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
  • Desiata
    Ovocná miska
  • Obed
    Mrkvová polievka & Zemiakové placky s kapustou
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Šošovicový šalát s ryžou a údeným tofu
Pondelok
  • Raňajky
    Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a paprikou
  • Desiata
    Ovocný šalát s kokosovými hoblinkami
  • Obed
    Zeleninová polievka s morskou riasou & Tofu v paradajkovej omáčke s ryžou a brokolicou
  • Olovrant
    Banánové smoothie a ovsené sušienky
  • Večera
    Fazuľový šalát s paprikou, pórom a bosniakom
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s Florou Línia a jahodovým džemom & kakao z rastlinného mlieka
  • Desiata
    Ovocné smoothie s konopným proteínom
  • Obed
    Pórová polievka & Hubový Kubo s cviklovým šalátom
  • Olovrant
    Zmrzlina z kokosového mlieka
  • Večera
    Pizza so zeleninou a šampiňónmi
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a hruškou
  • Desiata
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Obed
    Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batátové pyré
  • Olovrant
    Sušené jablko a mandle
  • Večera
    Cícerové kari so špenátom a s libanonským chlebom
Pondelok
  • Raňajky
    Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
  • Desiata
    Ovocná miska s kešu orechmi
  • Obed
    Celozrnné cestoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový šalát
  • Olovrant
    Vegánske palacinky
  • Večera
    Hubový guláš s ryžou a paradajkovým šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Tekvicová žemľa s domácou fazuľovou nátierkou a orechmi
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Špenátová polievka & Ryžové rezance s hubami a tempehom
  • Olovrant
    Ovocný šalát
  • Večera
    Dusený karfiol s hráškom a mrkvou
Pondelok
  • Raňajky
    Pšenová kaša s rastlinným mliekom, marhuľami a orechmi
  • Desiata
    Ovocné špízy
  • Obed
    Zemiaková polievka & Karfiolové rizoto s hráškom
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Celozrnná tortilla s mexickou fazuľou
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Šalát tabouleh s falafelom
  • Olovrant
    Muffiny s ovocím & Latté s rastlinným mliekom
  • Večera
    Pečená zelenina s tofu