Roslinný pondělok

Aj malá zmena v jedálničku môže byť veľkou zmenou pre vaše zdravie a túto planétu. Začnite týždeň s rastlinnou stravou, pomôžete životnému prostrediu a môžete vyhrať dovolenku v exotickej Ázii podľa vlastných predstáv.

Pondelok 22. 4.

Raňajky

Celozrnný chlieb s Florou Línia a jahodovým džemom & kakao z rastlinného mlieka

Pondelok
  • Ingrediencie na 1 porciu
  • 80 g celozrnného chleba
  • 10 g Flora Línia
  • 20 g jahodového džemu
  • 200 ml kakaa z rastlinného mlieka

Desiata

Ovocné smoothie s konopným proteínom

    Ingrediencie na 1 porciu
  • 1 menší banán
  • 1/3 manga
  • polievková lyžica konopného proteínu
  • 1 lyžička matcha čaju
  • hrsť špenátových listov
  • väčší hrnček vody

Všetky suroviny dôkladne rozmixujeme v mixéri.

Obed

Pórová polievka & Hubový Kubo s cviklovým šalátom

  • Ingrediencie na 4 porcie pórovej polievky
  • 1 pór
  • 3 ks zemiakov
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml rastlinnej smotany
  • korenie a soľ podľa chuti

  • Ingrediencie na 1 porciu hubového Kuba:
  • 250 g krúp
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice repkového oleja
  • hrsť sušených húb (vopred namočených)
  • korenie, soľ, majoránka a cesnak podľa chuti
  • 1 cvikla
  • olivový olej

Do hrnca s vývarom vložíme nakrájaný pór a zemiaky. Všetko varíme do mäkka, približne 20 minút. Časť póru a zemiakov vyberieme, rozmixujeme a vmiešame späť do polievky. Pridáme smotanu, zamiešame a podľa chuti dochutíme soľou a korením.

Krúpy prepláchneme a uvaríme v osolenej vode. Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme krúpy a korenie. Krúpy osmažíme dozlatista, potom podlejeme vodou, dáme do rúry a pod pokrievkou dusíme domäkka. Podávame s cviklou, ktorú očistíme a varíme približne 40 minút až do zmäknutia. Následne ju nakrájame na kúsky, pokvapkáme olivovým olejom a dokoreníme podľa chuti.

Olovrant

Zmrzlina z kokosového mlieka

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 1 menší banán
  • hrsť mrazených jahôd
  • 3 lyžice kokosového mlieka

Banán nakrájame na kolieska a necháme ho cez noc zamraziť. Mrazený banán potom stačí rozmixovať s mrazenými jahodami a kokosovým mliekom. Zmrzlinu dáme ešte na chvíľku do mrazničky a potom už si môžeme pochutnávať.

Večera

Pizza so zeleninou a šampiňónmi

  • Ingrediencie na 3 porcie:
  • 360 g hladkej múky
  • ½ balíčka droždia
  • 240 ml vody
  • 1 lyžička cukru
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 200 ml zmesi pasírovaných paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky oregana
  • 40 g šampiňónov
  • 150-240 g údeného tofu
  • zelenina podľa vlastnej fantázie (tip: 1 červená cibuľa, 3 paradajky, 1 žltá paprika, 3 lyžice kukurice)
  • zelené a čierne olivy podľa chuti

Najprv si pripravíme kvások z vody, droždia a cukru. Ten vmiešame do múky, osolíme a pridáme olej. Všetko dôkladne spracujeme na cesto. Ak bude príliš hutné, pridáme lyžicu teplej vody. Z cesta urobíme bochník, trochu posypeme múkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 1,5 hodiny. Bochníček rozdelíme na 3 diely, vyvaľkáme placky a dáme na papierom vystlaný plech alebo do koláčovej formy. Potrieme zmesou z pasírovaných paradajok, cesnaku a oregana. Navrch dáme zeleninu podľa vlastnej chuti a fantázie, nasekané olivy, šampiňóny, posypeme nastrúhaným tofu a dáme do rúry piecť na 200 °C približne 10-15 minút.

Ako bude chutiť váš ďalší pondelok?

Pozrite sa aj na naše ďalšie jedálničky.

Pondelok
  • Raňajky
    Zapekané müsli s banánom a orechmi
  • Desiata
    Celozrnný chlieb s mandľovým maslom a banánom
  • Obed
    Tekvicová polievka & Tofu s čínskymi rezancami
  • Olovrant
    Ovocné smoothie s chia semienkami
  • Večera
    Papriky plnené fazuľou a bulgur so šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
  • Desiata
    Ovocná miska
  • Obed
    Mrkvová polievka & Zemiakové placky s kapustou
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Šošovicový šalát s ryžou a údeným tofu
Pondelok
  • Raňajky
    Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a paprikou
  • Desiata
    Ovocný šalát s kokosovými hoblinkami
  • Obed
    Zeleninová polievka s morskou riasou & Tofu v paradajkovej omáčke s ryžou a brokolicou
  • Olovrant
    Banánové smoothie a ovsené sušienky
  • Večera
    Fazuľový šalát s paprikou, pórom a bosniakom
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s Florou Línia a jahodovým džemom & kakao z rastlinného mlieka
  • Desiata
    Ovocné smoothie s konopným proteínom
  • Obed
    Pórová polievka & Hubový Kubo s cviklovým šalátom
  • Olovrant
    Zmrzlina z kokosového mlieka
  • Večera
    Pizza so zeleninou a šampiňónmi
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a hruškou
  • Desiata
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Obed
    Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batátové pyré
  • Olovrant
    Sušené jablko a mandle
  • Večera
    Cícerové kari so špenátom a s libanonským chlebom
Pondelok
  • Raňajky
    Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
  • Desiata
    Ovocná miska s kešu orechmi
  • Obed
    Celozrnné cestoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový šalát
  • Olovrant
    Vegánske palacinky
  • Večera
    Hubový guláš s ryžou a paradajkovým šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Tekvicová žemľa s domácou fazuľovou nátierkou a orechmi
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Špenátová polievka & Ryžové rezance s hubami a tempehom
  • Olovrant
    Ovocný šalát
  • Večera
    Dusený karfiol s hráškom a mrkvou
Pondelok
  • Raňajky
    Pšenová kaša s rastlinným mliekom, marhuľami a orechmi
  • Desiata
    Ovocné špízy
  • Obed
    Zemiaková polievka & Karfiolové rizoto s hráškom
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Celozrnná tortilla s mexickou fazuľou
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Šalát tabouleh s falafelom
  • Olovrant
    Muffiny s ovocím & Latté s rastlinným mliekom
  • Večera
    Pečená zelenina s tofu