Roslinný pondělok

Aj malá zmena v jedálničku môže byť veľkou zmenou pre vaše zdravie a túto planétu. Začnite týždeň s rastlinnou stravou, pomôžete životnému prostrediu a môžete vyhrať dovolenku v exotickej Ázii podľa vlastných predstáv.

Pondelok 20. 5.

Raňajky

Pšenová kaša s rastlinným mliekom, marhuľami a orechmi

Pondelok
  • Ingrediencie na 1 porciu
  • 75 g pšena
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • 10 g Flora Original
  • 100 g zaváraných marhúľ
  • 20 g vlašských orechov

Na prípravu kaše môžeme použiť buď pšeno, alebo instantnú pšenovú kašu. Ak zvolíme pšeno, je nutné ho pred varením prepláchnuť najprv studenou vodou a potom ho spariť vriacou vodou. Potom naň nalejeme vriace rastlinné mlieko a pšeno na miernom ohni uvaríme do mäkka. Hotovú kašu omastíme Florou Original a ozdobíme zaváranými marhuľami a nasekanými orechmi.

Desiata

Ovocné špízy

    Ingrediencie na 1 porciu
  • 250 g ľubovoľného ovocia
  • (tip: jahoda, jablko, hrozno)

Na špíz striedavo napichujeme rôzne druhy ovocia nakrájaného na kúsky.

Obed

Zemiaková polievka & Karfiolové rizoto s hráškom

  • Ingrediencie na 4 porcie polievky
  • 300 g zemiakov (4-5 ks)
  • 50 g sušených húb
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 zeler
  • 2 petržlenu
  • 1 mrkva
  • soľ a majoránka podľa chuti

  • Ingrediencie na 2 porcie karfiolového rizota:
  • 1/2 zeleninového bujónu
  • 1 cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 70 g ryže natural
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 300 g nakrájaného karfiolu
  • 250 g hrášku
  • olivový olej
  • petržlenová vňať

Huby varíme 20 minút v hrnci s vodou, scedíme a necháme vychladnúť (ak máme čerstvé huby, podusíme ich na panvičke domäkka). Pripravíme si zeleninový vývar, do ktorého pridáme zemiaky pokrájané na menšie kúsky a huby. Osolíme a varíme 10-15 minút. Následne pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Varíme ďalších 15 minút a do hotovej polievky pridáme podľa chuti majoránku.

Pripravíme si väčší hrnček zeleninového bujónu. Na olivovom oleji orestujeme cibuľku a strúčik cesnaku. Pridáme najemno nakrájaný karfiol. Ak by sa cibuľka s karfiolom pripaľovala, podlejeme ešte pár lyžicami bujónu. Prisypeme ryžu a ešte chvíľku restujeme. Prilejeme biele víno, necháme odpariť a za stáleho miešania priebežne pridávame bujón. Hotové rizoto osolíme, okoreníme a vmiešame hrášok. Na tanieri posypeme petržlenovou vňaťou.

Olovrant

Študentská zmes

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 10 g hrozienok
  • 10 g sušených brusníc
  • 10 g kokosových plátkov
  • 10 g kešu orechov
  • 10 g mandlí

Večera

Celozrnná tortilla s mexickou fazuľou

  • Ingrediencie na 2 porcie:
  • 160 g celozrnnej tortilly
  • 240 g varenej alebo sterilizovanej čiernej fazule
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená paprika
  • 240 g sterilizovaných alebo čerstvých nakrájaných paradajok
  • 3 lyžice mrazenej kukurice
  • 1 menšia červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • soľ, korenie, petržlenovú vňať a chilli podľa chuti

Cibuľku orestujeme s cesnakom na oleji, pridáme na kocky nakrájané papriky, paradajky, kukuricu a necháme zohriať. Pridáme fazuľu a dochutíme. Na záver ešte krátko povaríme a podávame s teplými celozrnnými tortillami.

Ako bude chutiť váš ďalší pondelok?

Pozrite sa aj na naše ďalšie jedálničky.

Pondelok
  • Raňajky
    Zapekané müsli s banánom a orechmi
  • Desiata
    Celozrnný chlieb s mandľovým maslom a banánom
  • Obed
    Tekvicová polievka & Tofu s čínskymi rezancami
  • Olovrant
    Ovocné smoothie s chia semienkami
  • Večera
    Papriky plnené fazuľou a bulgur so šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
  • Desiata
    Ovocná miska
  • Obed
    Mrkvová polievka & Zemiakové placky s kapustou
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Šošovicový šalát s ryžou a údeným tofu
Pondelok
  • Raňajky
    Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a paprikou
  • Desiata
    Ovocný šalát s kokosovými hoblinkami
  • Obed
    Zeleninová polievka s morskou riasou & Tofu v paradajkovej omáčke s ryžou a brokolicou
  • Olovrant
    Banánové smoothie a ovsené sušienky
  • Večera
    Fazuľový šalát s paprikou, pórom a bosniakom
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s Florou Línia a jahodovým džemom & kakao z rastlinného mlieka
  • Desiata
    Ovocné smoothie s konopným proteínom
  • Obed
    Pórová polievka & Hubový Kubo s cviklovým šalátom
  • Olovrant
    Zmrzlina z kokosového mlieka
  • Večera
    Pizza so zeleninou a šampiňónmi
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a hruškou
  • Desiata
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Obed
    Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batátové pyré
  • Olovrant
    Sušené jablko a mandle
  • Večera
    Cícerové kari so špenátom a s libanonským chlebom
Pondelok
  • Raňajky
    Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
  • Desiata
    Ovocná miska s kešu orechmi
  • Obed
    Celozrnné cestoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový šalát
  • Olovrant
    Vegánske palacinky
  • Večera
    Hubový guláš s ryžou a paradajkovým šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Tekvicová žemľa s domácou fazuľovou nátierkou a orechmi
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Špenátová polievka & Ryžové rezance s hubami a tempehom
  • Olovrant
    Ovocný šalát
  • Večera
    Dusený karfiol s hráškom a mrkvou
Pondelok
  • Raňajky
    Pšenová kaša s rastlinným mliekom, marhuľami a orechmi
  • Desiata
    Ovocné špízy
  • Obed
    Zemiaková polievka & Karfiolové rizoto s hráškom
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Celozrnná tortilla s mexickou fazuľou
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Šalát tabouleh s falafelom
  • Olovrant
    Muffiny s ovocím & Latté s rastlinným mliekom
  • Večera
    Pečená zelenina s tofu