Roslinný pondělok

Aj malá zmena v jedálničku môže byť veľkou zmenou pre vaše zdravie a túto planétu. Začnite týždeň s rastlinnou stravou, pomôžete životnému prostrediu a môžete vyhrať dovolenku v exotickej Ázii podľa vlastných predstáv.

Pondelok 15. 4.

Raňajky

Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a paprikou

  • Ingrediencie na 1 porciu
  • 40 g šošovice
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 kocka droždia
  • provensálske korenie a soľ podľa chuti
  • rastlinný olej
  • 100 g kváskového chleba
  • 100 g papriky

Najskôr uvaríme sošovicu so zeleninovým bujónom. Na oleji orestujeme cibuľku, potom pridáme kocku droždia, necháme rozpustiť a dochutíme provensálskym korením. Túto zmes potom rozmixujeme spolu so šošovicou a osolíme podľa chuti. Podávame s kváskovým chlebom a paprikou.

Desiata

Ovocný šalát s kokosovými hoblinkami

    Ingrediencie na 1 porciu
  • 250 g ľubovoľného ovocia (tip: nektarinka, pomaranč, mango, jahody)
  • 15 g kokosových hoblinek

Obed

Zeleninová polievka s morskou riasou & Tofu v paradajkovej omáčke s ryžou a brokolicou

  • Ingrediencie na 4 porcie polievky
  • 300 g zemiakov (4 ks)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 8 cm sušenej riasy Wakame
  • 1 lyžica ryžového Miso
  • soľ a korenie podľa chuti

  • Ingrediencie na 4 porcie tofu:
  • 400 g tofu
  • 250 g sterilizovaných paradajok
  • 100 g cherry paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku 2 lyžice olivového oleja
  • 1 brokolica
  • 200 g ryže natural
  • soľ & korenie podľa chuti

Riasu Wakame namočíme do studenej vody na 10 minút. Následne si pripravíme zvyšok zeleniny. Očistíme cibuľu, olúpeme a nakrájame zemiaky, nakrájame mrkvu a pretlačíme cesnak. Do zeleninového vývaru pridáme všetku zeleninu a tiež riasu spolu s vodou, v ktorej sme ju máčali. Varíme 20-30 minút, kým zelenina nezmäkne. Riasu Wakame z vývaru vytiahneme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme späť do hrnca. Ako posledné pridáme Miso, zamiešame a varíme ešte dve minútky. Osolíme a okoreníme podľa potreby.

Tofu nakrájame na kocky a na panvičke osmažíme z každej strany dozlatista. Pridáme paradajkový pretlak a paradajky nasekané na menšie kúsky a celú zmes chvíľu zahrievame. Podávame s ryžou a s brokolicou pripravenou na pare.

Olovrant

Banánové smoothie a ovsené sušienky

Pondelok
  • Ingrediencie na 1 porciu smoothie:
  • 1 menší banán
  • 1 lyžíca konopného proteínu
  • rastlinné mlieko podľa potreby

  • Ingrediencie na 10 sušienok:
  • 120 g ovsených vločiek
  • 70 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 80 g Flora Original
  • 50 g trstinového cukru
  • 80 g sušeného ovocia (tip: brusnice, marhule alebo slivky)
  • 30 g orechov (tip: pekanové, vlašské alebo mandle) a semienok
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
  • štipka soli

Všetky ingrediencie spoločne rozmixujeme dohladka.

Predhrejeme si rúru na 150-165 °C. V miske premiešame múku so soľou, práškom do pečiva a cukrom. Rozpustíme Floru Original a prilejeme k nej javorový sirup. Prisypeme ochutenú múku, pridáme vločky a nasekané sušené ovocie, oriešky a semienka. Všetko spojíme v lepivú hmotu a následne tvarujeme guličky, ktoré mierne sploštíme a skladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme dozlatista (12-15 minút).

Večera

Fazuľový šalát s paprikou, pórom a bosniakom

  • Ingrediencie na 2 porcie:
  • 200 g červenej fazule
  • 1 červená paprika
  • 1 pór
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ, cukor a korenie podľa chuti
  • petržlenová vňať
  • bosniak (1 porcia = 1ks)

Na prípravu šalátu použijeme buď sterilizované, alebo varené červené fazule. Papriku nakrájame na kocky a pór na menšie kúsky. Pridáme štipku soli, štipku cukru a citrónovú šťavu. Dochutiť môžeme korením a nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s čerstvým bosniakom.

Ako bude chutiť váš ďalší pondelok?

Pozrite sa aj na naše ďalšie jedálničky.

Pondelok
  • Raňajky
    Zapekané müsli s banánom a orechmi
  • Desiata
    Celozrnný chlieb s mandľovým maslom a banánom
  • Obed
    Tekvicová polievka & Tofu s čínskymi rezancami
  • Olovrant
    Ovocné smoothie s chia semienkami
  • Večera
    Papriky plnené fazuľou a bulgur so šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
  • Desiata
    Ovocná miska
  • Obed
    Mrkvová polievka & Zemiakové placky s kapustou
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Šošovicový šalát s ryžou a údeným tofu
Pondelok
  • Raňajky
    Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a paprikou
  • Desiata
    Ovocný šalát s kokosovými hoblinkami
  • Obed
    Zeleninová polievka s morskou riasou & Tofu v paradajkovej omáčke s ryžou a brokolicou
  • Olovrant
    Banánové smoothie a ovsené sušienky
  • Večera
    Fazuľový šalát s paprikou, pórom a bosniakom
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s Florou Línia a jahodovým džemom & kakao z rastlinného mlieka
  • Desiata
    Ovocné smoothie s konopným proteínom
  • Obed
    Pórová polievka & Hubový Kubo s cviklovým šalátom
  • Olovrant
    Zmrzlina z kokosového mlieka
  • Večera
    Pizza so zeleninou a šampiňónmi
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a hruškou
  • Desiata
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Obed
    Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batátové pyré
  • Olovrant
    Sušené jablko a mandle
  • Večera
    Cícerové kari so špenátom a s libanonským chlebom
Pondelok
  • Raňajky
    Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
  • Desiata
    Ovocná miska s kešu orechmi
  • Obed
    Celozrnné cestoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový šalát
  • Olovrant
    Vegánske palacinky
  • Večera
    Hubový guláš s ryžou a paradajkovým šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Tekvicová žemľa s domácou fazuľovou nátierkou a orechmi
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Špenátová polievka & Ryžové rezance s hubami a tempehom
  • Olovrant
    Ovocný šalát
  • Večera
    Dusený karfiol s hráškom a mrkvou
Pondelok
  • Raňajky
    Pšenová kaša s rastlinným mliekom, marhuľami a orechmi
  • Desiata
    Ovocné špízy
  • Obed
    Zemiaková polievka & Karfiolové rizoto s hráškom
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Celozrnná tortilla s mexickou fazuľou
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Šalát tabouleh s falafelom
  • Olovrant
    Muffiny s ovocím & Latté s rastlinným mliekom
  • Večera
    Pečená zelenina s tofu