Roslinný pondělok

Aj malá zmena v jedálničku môže byť veľkou zmenou pre vaše zdravie a túto planétu. Začnite týždeň s rastlinnou stravou, pomôžete životnému prostrediu a môžete vyhrať dovolenku v exotickej Ázii podľa vlastných predstáv.

Pondelok 13. 5.

Raňajky

Tekvicová žemľa s domácou fazuľovou nátierkou a orechmi

  • Ingrediencie na 3 porcie
  • 250 g bielej maslovej fazule
  • 20 g Flora Línia
  • 30 g vlašských orechov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • korenie podľa chuti
  • 1-2 paradajky
  • 1 jarní cibuľka
  • tekvicová žemľa (1 porcia = 1 ks)

Fazuľu roztlačíme vidličkou a zmiešame s Florou Línia. Pridáme nasekané orechy, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu a trochu korenia. Ak by bola nátierka príliš hutná, môžeme pridať lyžičku sojanézy. Dozdobíme jarnou cibuľkou a podávame s tekvicovou žemľou a paradajkami.

Desiata

Orechové tyčinky s ovocím

    Ingrediencie na 10 tyčinek
  • 150 g ovsených vločiek
  • štipka soli
  • ½ banánu (60 g)
  • 50 g sušeného ovocia
  • 50 g orechov a rôznych semiačok
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 30 ml slnečnicového oleja
  • ľubovoľné ovocie (1 porcia = 200 g)

Na plech vyložený papierom na pečenie vysypeme vločky, nahrubo nasekané orechy asemiačka. Zmes pražíme asi 10 minút na 140-160 °C. Medzitým nasekáme na menšie kúsky sušené ovocie a rozmixujeme banán. Všetko potom zmiešame dokopy: opražené vločky, orechy, semiačka , sušené ovocie, banán, soľ, škoricu aj olej. Opäť si vyložíme plech papierom na pečenie a vzniknutú zmes naň rozprestrieme a zatlačíme do výšky asi 8 milimetrov. Pečieme pri 140-160 °C, až kým nezačne zmes zlatnúť (asi 30 minút). Vychladnutú zmes krájame na tyčinky, ktoré uchovávame v uzavretej nádobe, aby nenavlhli. Podávame s čerstvým ovocím.

Obed

Špenátová polievka & Ryžové rezance s hubami a tempehom

  • Ingrediencie na 3 porcie polievky
  • 400 g zmrazeného listového šalátu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml rastlinnej smotany
  • 1 menšia cibuľa
  • soľ podľa chuti

  • Ingrediencie na 1 porciu rezancov:
  • 1 menšia červená cibuľa
  • 1 menšia mrkva
  • 80 g kapusty
  • 1/3 brokolica
  • 2 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • 1 lyžička cukru
  • 100 g tempehu
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica posekaného čerstvého koriandra
  • 1 lyžička čierneho sezamu
  • 40 g ryžových rezancov

V polievkovom hrnci necháme osmažiť cibuľku na olivovom oleji a následne pridáme špenát. Pridáme vývar a rastlinnú smotanu. Privedieme k varu a následne varíme na miernom ohni, kým sa špenát úplne nerozmrazí, približne 10-15 minút.

Široké ryžové rezance uvaríme podľa návodu. Na oleji si orestujeme na prúžky nakrájanú červenú cibuľu, pridáme na prúžky nakrájanú mrkvu, kapustu, menšie ružičky brokolice a orestujeme. Mierne podlejeme vodou, pridáme sójovú omáčku, cukor a jablčný ocot. Pridáme nakrájaný tempeh a necháme prehriať. Na záver vmiešame uvarené ryžové rezance, posypeme nasekaným koriandrom a čiernym sezamom.

Olovrant

Ovocný šalát

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 100 g ananásu
  • 50 g banánu

Večera

Dusený karfiol s hráškom a mrkvou

Pondelok
  • Ingrediencie na 2 porcie:
  • 1/2 karfiolu
  • 2 menšie mrkvy
  • 100 g hrášku
  • 2 lyžice oleja
  • 20 g Flora Original
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 lyžička čierneho horčičného semienka
  • kari a soľ podľa chuti
  • koriander a malé chilli papričky podľa potreby

Karfiol rozoberieme na ružičky, mrkvu nakrájame na klátiky a orestujeme na oleji. Podlejeme trochou vody, osolíme, pridáme kari a dusíme do polomäkka. Pridáme kokosové mlieko a na záver čerstvý alebo rozmrazený hrášok. Na záver karfiol zjemníme pridaním Flory Original a primiešame čierne horčičné semienko. Na dochutenie pridáme koriander a chilli papričky.

Ako bude chutiť váš ďalší pondelok?

Pozrite sa aj na naše ďalšie jedálničky.

Pondelok
  • Raňajky
    Zapekané müsli s banánom a orechmi
  • Desiata
    Celozrnný chlieb s mandľovým maslom a banánom
  • Obed
    Tekvicová polievka & Tofu s čínskymi rezancami
  • Olovrant
    Ovocné smoothie s chia semienkami
  • Večera
    Papriky plnené fazuľou a bulgur so šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
  • Desiata
    Ovocná miska
  • Obed
    Mrkvová polievka & Zemiakové placky s kapustou
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Šošovicový šalát s ryžou a údeným tofu
Pondelok
  • Raňajky
    Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a paprikou
  • Desiata
    Ovocný šalát s kokosovými hoblinkami
  • Obed
    Zeleninová polievka s morskou riasou & Tofu v paradajkovej omáčke s ryžou a brokolicou
  • Olovrant
    Banánové smoothie a ovsené sušienky
  • Večera
    Fazuľový šalát s paprikou, pórom a bosniakom
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s Florou Línia a jahodovým džemom & kakao z rastlinného mlieka
  • Desiata
    Ovocné smoothie s konopným proteínom
  • Obed
    Pórová polievka & Hubový Kubo s cviklovým šalátom
  • Olovrant
    Zmrzlina z kokosového mlieka
  • Večera
    Pizza so zeleninou a šampiňónmi
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a hruškou
  • Desiata
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Obed
    Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batátové pyré
  • Olovrant
    Sušené jablko a mandle
  • Večera
    Cícerové kari so špenátom a s libanonským chlebom
Pondelok
  • Raňajky
    Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
  • Desiata
    Ovocná miska s kešu orechmi
  • Obed
    Celozrnné cestoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový šalát
  • Olovrant
    Vegánske palacinky
  • Večera
    Hubový guláš s ryžou a paradajkovým šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Tekvicová žemľa s domácou fazuľovou nátierkou a orechmi
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Špenátová polievka & Ryžové rezance s hubami a tempehom
  • Olovrant
    Ovocný šalát
  • Večera
    Dusený karfiol s hráškom a mrkvou
Pondelok
  • Raňajky
    Pšenová kaša s rastlinným mliekom, marhuľami a orechmi
  • Desiata
    Ovocné špízy
  • Obed
    Zemiaková polievka & Karfiolové rizoto s hráškom
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Celozrnná tortilla s mexickou fazuľou
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Šalát tabouleh s falafelom
  • Olovrant
    Muffiny s ovocím & Latté s rastlinným mliekom
  • Večera
    Pečená zelenina s tofu