Roslinný pondělok

Aj malá zmena v jedálničku môže byť veľkou zmenou pre vaše zdravie a túto planétu. Začnite týždeň s rastlinnou stravou, pomôžete životnému prostrediu a môžete vyhrať dovolenku v exotickej Ázii podľa vlastných predstáv.

Pondelok 1. 4.

Raňajky

Zapekané müsli s banánom a orechmi

Pondelok
    Ingrediencie na 8 porcií:
  • 150 g ovsených vločiek
  • 50 g Flora Original
  • 10 g trstinového cukru
  • 30 g čakankového sirupu
  • 50 g mandlí
  • 50 g hrozienok
  • 25 g lieskových orechov
  • 50 g čerstvé ovocie (tip: čučoriedky, maliny)
  • mandľový jogurt (1 porcia = 200 g)

Mandle, orechy a banány nahrubo nasekáme v mixéri. Floru mierne rozohrejeme na panvici s cukrom a sirupom, primiešame vločky a zvyšné ingrediencie a krátko orestujeme na nižšej teplote. Plech vyložíme papierom na pečenie, zmes rozvrstvíme a pečieme asi 10 minút v rúre pri teplote maximálne 150 °C.

Po chvíľke zmes premiešame a vrátime do rúry, kým nenadobudne zlatohnedú farbu. Podávame s mandľovým jogurtom.

Desiata

Celozrnný chlieb s mandľovým maslom a banánom

    Ingrediencie na 1 porciu
  • 60 g celozrnného chleba
  • 20 g mandľového masla
  • ½ banánu (60 g)

Obed

Tekvicová polievka & Tofu s čínskymi rezancami

  • Ingrediencie na 4 porcie polievky
  • 1 kg tekvice hokkaido
  • 1 lyžica tekvicového oleja
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mlieka

  • Ingrediencie na 4 porcie tofu:
  • 400 g údeného tofu
  • 300 g čínskych rezancov
  • 150 g brokolice
  • 100 g čerstvých húb
  • 5 lyžíc sójovej omáčky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • koriander

Tekvicu rozrežeme, zbavíme semien a nakrájame na väčšie kusy. Do hrnca pridáme tekvicu a vývar, zakryjeme a varíme domäkka (15-20 minút). Polievku rozmixujeme dohladka ponorným mixérom, prilejeme kokosové mlieko a zahrievame 3 minúty. Pri podávaní ozdobíme tekvicovým olejom.

V hrnci pripravíme rezance podľa návodu. Nakrájané kocky tofu a huby smažíme na panvici s olejom približne 5 minút. Pridáme sójovú omáčku a nakrájanú brokolicu a zmes opekáme na miernom ohni približne 5 minút. Pridáme 100 ml vody a dusíme 10 minút pod pokrievkou. Tofu zmes premiešame s cestovinami a dozdobíme koriandrom.

Olovrant

Ovocné smoothie s chia semienkami

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 250 g ľubovoľného ovocia (tip: 120 g banánu, 130 g drobného ovocia)
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • 1 lyžica chia semienok

Všetky ingrediencie rozmixujeme na hladký nápoj. Rastlinné mlieko alebo vodu pridávame postupne, podľa požadovanej konzistencie.

Večera

Papriky plnené fazuľou a bulgur so šalátom

  • Ingrediencie na 1 porciu:
  • 4 červené papriky
  • 3 paradajky
  • 2 lyžice petržlenovej vňate
  • 200 g sterilizovanej čiernej fazule
  • 70 g celozrnného bulguru
  • 200 g zeleninového šalátu

Všetky ingrediencie rozmixujeme na hladký nápoj. Rastlinné mlieko alebo vodu pridávame postupne, podľa požadovanej konzistencie.

Ako bude chutiť váš ďalší pondelok?

Pozrite sa aj na naše ďalšie jedálničky.

Pondelok
  • Raňajky
    Zapekané müsli s banánom a orechmi
  • Desiata
    Celozrnný chlieb s mandľovým maslom a banánom
  • Obed
    Tekvicová polievka & Tofu s čínskymi rezancami
  • Olovrant
    Ovocné smoothie s chia semienkami
  • Večera
    Papriky plnené fazuľou a bulgur so šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Pohánková kaša s rastlinným mliekom a škoricou
  • Desiata
    Ovocná miska
  • Obed
    Mrkvová polievka & Zemiakové placky s kapustou
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Šošovicový šalát s ryžou a údeným tofu
Pondelok
  • Raňajky
    Kváskový chlieb so šošovicovou nátierkou a paprikou
  • Desiata
    Ovocný šalát s kokosovými hoblinkami
  • Obed
    Zeleninová polievka s morskou riasou & Tofu v paradajkovej omáčke s ryžou a brokolicou
  • Olovrant
    Banánové smoothie a ovsené sušienky
  • Večera
    Fazuľový šalát s paprikou, pórom a bosniakom
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s Florou Línia a jahodovým džemom & kakao z rastlinného mlieka
  • Desiata
    Ovocné smoothie s konopným proteínom
  • Obed
    Pórová polievka & Hubový Kubo s cviklovým šalátom
  • Olovrant
    Zmrzlina z kokosového mlieka
  • Večera
    Pizza so zeleninou a šampiňónmi
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb s arašidovým maslom a hruškou
  • Desiata
    Chia pudink s mangovým pyré
  • Obed
    Fašírky z cvikly so sójovou drťou & batátové pyré
  • Olovrant
    Sušené jablko a mandle
  • Večera
    Cícerové kari so špenátom a s libanonským chlebom
Pondelok
  • Raňajky
    Ražný chlieb s bazalkovou nátierkou
  • Desiata
    Ovocná miska s kešu orechmi
  • Obed
    Celozrnné cestoviny s boloňskou omáčkou a zeleninový šalát
  • Olovrant
    Vegánske palacinky
  • Večera
    Hubový guláš s ryžou a paradajkovým šalátom
Pondelok
  • Raňajky
    Tekvicová žemľa s domácou fazuľovou nátierkou a orechmi
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Špenátová polievka & Ryžové rezance s hubami a tempehom
  • Olovrant
    Ovocný šalát
  • Večera
    Dusený karfiol s hráškom a mrkvou
Pondelok
  • Raňajky
    Pšenová kaša s rastlinným mliekom, marhuľami a orechmi
  • Desiata
    Ovocné špízy
  • Obed
    Zemiaková polievka & Karfiolové rizoto s hráškom
  • Olovrant
    Študentská zmes
  • Večera
    Celozrnná tortilla s mexickou fazuľou
Pondelok
  • Raňajky
    Celozrnný chlieb so zelerovo-mrkvovou nátierkou
  • Desiata
    Orechové tyčinky s ovocím
  • Obed
    Šalát tabouleh s falafelom
  • Olovrant
    Muffiny s ovocím & Latté s rastlinným mliekom
  • Večera
    Pečená zelenina s tofu